Lån för investeringar

Vi får ofta frågor kring att låna till en investering. Den generella bilden av detta i Sverige är att det är riskfyllt och dyrt. Vi kan hålla med om att låna i alla lägen är inte bra detsamma gäller att låna för mycket, det vill säga vara överbelånad.

Även hur stor risken är i investeringen påverkar beslutet om man ska låna eller inte.

Men i situationer där kostnaden för lånet understiger avkastningen på investeringen, det är där man tjänar de riktigt bra pengarna. Det är så man bygger förmögenhet snabbare än med bara eget kapital.

Med det sagt, här kommer vi ta upp tre typiska investeringar där lån är rimligt att ta hänsyn till.

  1. Investera i fastigheter – det mest klassiska exemplet av dem alla. Antingen köpa för att hyra ut hyresrätter och lokaler till företag, eller för att renovera, förändra t.ex modernisera eller effektivisera (få ner kostnader) för att sedan sälja till högre pris. Köpa mark eller tomträtt ingår även i denna kategori.
  2. Köpa aktier eller fonder – Genom att handla med aktier eller fonder med belåning så får man hävstång och bättre avkastning på sin investering.
  3. Investera i alternativa energikällor – Har varit väldigt populärt på sistone att gå in i vindkraft eller solkraft (solceller). Startkostnaden är rätt så hög initialt men avkastningen är god och stabil vilket gör att det lönar sig att låna. Svenska staten är även med och subventionerar vissa av dessa initiativ med skattereduktion och bidrag.

Vi får även del frågor var man kan låna pengar för dessa investeringar, det givna svaret är givetvis banker. Vår favoritbank för tillfället är Nordea. På senare år har det dykt upp en del nya aktörer, så kallade fintech bolag och andra låneförmedlare som hjälper till med att förmedla det bästa lånet för en på marknaden. En av de bättre aktörerna för detta är Bank.se som samlar alla låneförmedlare som finns på den svenska marknaden. En stor del av de personer som kontaktar oss, berättar även att de har betalningsanmärkningar hos UC. Vill gärna veta om det är ett hinder och har man hamnat i en sådan situation så finns det hopp. Man kan nämligen låna pengar utan UC och Bank.se är en av dem som hjälper en med detta.

Avslutningsvis så vill vi betona vikten av att man måste själv avgöra när det är vettigt att låna och till vilka villkor samt ta ansvar för sina egna beslut.